Prijava poreza na kamate i dividende iz inozemstva (dio 2)

U prvom dijelu (vidi ovdje) mogli ste pročitati kako se određuje porezna rezidentnost te temeljna načela prijave poreza na kamate i dividende iz inozemstva. U ovom se bavim primjerima koji bi vam trebali pomoći u popunjavanju adekvatnih poreznih obrazaca. Podsjećam kako jer konačan rok za predaju INO-DOH obrasca kraj siječnja. Isto tako napominjem kako nisam porezni stručnjak i ovo što pišem isključivo je moje razumijevanje postupka temeljeno na proučavanju važećih poreznih propisa.

Na stranicama Porezne možete naći neke primjere popunjavanja INO-DOH, a u ovom tekstu donosim dva tipična vezana uz isplatu dividendi. U prvom slučaju porez na dividendu je plaćen (ustegnut) prilikom isplate, u drugom nije. Koji je postupak u oba slučaja provjerite dalje.

Primjer 1: Primljena dividenda iz inozemstva (Austrija) na koju JE plaćen porez

Mario Marić primio je dividendu kompanije (Tetka Gmbh) iz Austrije u iznosu od 10.000 eura. Sukladno Ugovoru o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između dvije zemlje, Austrija smije ustegnuti porez po odbitku najviše po stopi od 15% bruto iznosa dividendi. Porez po odbitku na dividende u Austriji je 27,5% no ona će na iznos od 10.000 eura moći ustegnuti 15% ili 1.500 eura poreza po odbitku. Po konačnom obračunu Mario Marić neće morati dodatno plaćati porez budući je tuzemna porezna stopa koja iznosi 10% (uključujući i prirez) niža od plaćenog poreza u inozemstvu.

Evo obračuna:

RBOpisEUR
1Iznos primljene dividende10.000
2Minus: izdaci
3Porezna osnovica (1-2)10.000
4Porez 10%-1.000
5Prirez 18%-180
6Ukupno porez i prirez (4+5)-1.180
7Uplaćeni porez u inozemstvu (15%)-1.500
8Uplaćeni porez koji se može odbiti1.180
9Razlika poreza i prireza za uplatu

Korak 1: Budući je tijekom godine primio dividendu na koju je obračunat (ustegnut) porez, u roku od 8 dana od primitka dividende Mario Marić treba podnijeti INO-IZJAVU, odnosno, Izjavu o odgodi plaćanja poreza/predujma poreza tijekom godine. INO-IZJAVA nema propisanu formu, ali na stranicama Porezne postoji obrazac koji u tu svrhu možete koristiti. Za vas sam OVDJE popunila obrazac sukladno gornjem primjeru.

Za dividende koristite šifru 1001 (kapitalni dobitci su 1006, kamate na štednju 1004, ostale kamate 1005) koja je propisana Šifarnikom, a oznaku države isplate na stranicama Porezne uprave ovdje.

Korak 2: do 31. siječnja potrebno je predati INO-DOH obrazac u kojem će Mario Marić prijaviti primitak ove dividende (i drugih ako ima). Primjer popunjenog INO-DOH obrasca sukladno gornjem primjeru možete preuzeti OVDJE.

Naravno, obrasce možete predati putem usluge e-Porezna.

Primjer 2: Primljena dividenda iz inozemstva (Austrija) na koju NIJE plaćen porez

Ako modificiramo gore navedeni primjer te pretpostavimo da porez na dividendu nije plaćen, Mario Marić dužan je samostalno obračunati i uplatiti porez u roku od 30 dana od primitka dividende. U tom slučaju obračun bi izgledao ovako:

RBOpisEUR
1Iznos primljene dividende10.000
2Minus: izdaci
3Porezna osnovica (1-2)10.000
4Porez 10%-1.000
5Prirez 18%-180
6Ukupno porez i prirez (4+5)-1.180
7Uplaćeni porez u inozemstvu (15%)
8Uplaćeni porez koji se može odbiti
9Razlika poreza i prireza za uplatu1.180

U ovom primjeru Mario Marić ne treba podnositi INO-IZJAVU niti obrazac INO-DOH, već primitak dividende prijaviti na obrascu JOPPD u roku od 30 dana od isplate. Primjer kako popuniti JOPPD u navedenom slučaju pronađite OVDJE. JOPPD obrazac predajete putem sustava e-Porezna, a u iznimnim slučajevima i osobno.

Budući je porez na kapitalne dobitke potrebno predati do kraja veljače ovdje pronađite nastavak o tome kako ga prijaviti.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Scroll to Top