MSCI ili S&P 500?

U svojim analizama često se koristim prinosima S&P 500 smatrajući ga najboljim predstavnikom onoga što pasivnim investiranjem trenutno možemo dobiti. Naravno, to ne znači kako investitori u ETF-ove ne mogu odabrati pratiti neke druge indekse, odnosno, druga tržišta ili čak cijeli svijet. Uvjerenja sam kako su SAD svojim odnosom prema tržištu i investiranju općenito još uvijek daleko ispred cijeloga svijeta i sigurna sam kako će dugo vremena i dalje biti ključan faktor ukupnih svjetskih prinosa. Uostalom, tamo se godinama i nalaze najbolje svjetske kompanije. No, ako gledamo dugoročno, na period od 10 i više godina, a nismo skloni stopostotnom američkom portfelju, koje su nam druge, isto tako jednostavne opcije?

Da li ulažete u neki od MSCI indeksa?

Investitori koji žele napraviti diverzifikaciju koja bi obuhvaćala šire geografsko područje, često su u svoje portfelje dodaju ETF-ove koji prate jedan od dolje navedenih MSCI indeksa:

Iako se prvi indeks s liste naziva World, on zapravo obuhvaća samo neka tržišta, odnosno, oko 1.500 dionica kompanija iz 23 razvijene zemlje svijeta čime pokriva 85% tržišne kapitalizacije dotičnih zemalja. ‘Cijeli svijet’ zapravo pokriva zadnji indeks s liste – MSCI ACWI – koji osim navedene 23 zemlje također uključuje i dionice kompanija 27 zemalja ‘u nastajanju’ (emerging). Indeks u totalu prati gotovo 3.000 kompanija svijeta i predstavlja 85% tržišne svjetske kapitalizacije. Zaključujete, naravno, kako MSCI Emerging markets prati samo ove druge, odnosno, oko 1.400 dionica.

Ako pogledamo koliki je danas udio svake od pojedinih zemalja u MSCI indeksima, jasno je kako u MSCI World i MSCI ACWI je najveći udio SAD-a, dok u Emerging Markets indeksu nešto više od jedne trećine nosi Kina.

Što se tiče koncentracije indeksa, u MSCI World top 10 kompanija (Apple, Microsoft, Amazon, Tesla, Google/Alphabet, Facebook) čini 19% indeksa, u MSCI ACWI top 10 pozicija drže iste gotovo iste kompanije uz dodatak Taiwan Semiconductor MFG koji čine ukupnu koncentraciju od 17%. U Emerging Markets indeksu, još je veća koncentracija pa top 10 pozicija čini 25% indeksa, a tu su već navedeni Taiwan Semiconductor MFG, Tencent, Alibaba, Samsung i drugi. Koga zanimaju detalji neka pokrene linkove s više detalja od gore.

Za potrebe daljnje analize koristila sam se dostupnim podacima o prinosima iz 2007. godine za ova tri indeksa te ih usporedila sa S&P 500.

Evo kako su oni izgledali u zadnjih 14 godina:

Kao što možete vidjeti iz prikaza gore, najbolje biste ipak prošli investiranjem u S&P 500, unatoč ‘masakru’ koji su svi indeksi doživjeli 2008. godine. Prosječan rast koji je S&P 500 ostvario iznosio je oko 9,5% godišnje, dok je najbolji među MSCI familijom – MSCI World – imao prosječnih 7,6%. Zanimljivo je vidjeti kako su se tržišta u nastajanju oporavila po sličnom principu kao S&P prošle godine. Americi, koja je glavni ‘sastojak’ ostala dva MSCI indeksa, trebalo je puno dulje vremena. Koliko dugo vidljivo je iz sljedeće tablice koja pokazuje kako biste prošli investirajući 10.000 dolara/eura u neki od navedenih indeksa:

S&P 500 stigao je MSCI Emerging markets indeks u 2013. godini kada je zabilježio rast od čak 32%. Do kraja 2020. godine, investitor u S&P 500 imao bi od 8-15 tisuća eura/dolara više od ostalih. Naravno, nitko ne zna što će budućnost donijeti te da li je opet moguć scenarij u kojem će Kina i društvo odnijeti prevagu kao u periodu netom nakon Globalne financijske krize. Tom pitanju može pomoći diverzifikacija, pa ćete, osim u S&P 500, možda htjeti ulagati u neki od emerging market tržišta.

Kako ulagati u MSCI indekse

I za kraj ostaje pitanje na koji način možemo ulagati u navedene indekse? U tu svrhu postoji nekoliko ETF-ova na raspolaganju koje možete kombinirati po vlastitim preferencijama te na taj način (moguće) pozitivno utjecati na visinu prinosa u budućnosti.

U nastavku dajem primjere najvećih (prema neto imovini) akumulirajućih (vidi ovdje zašto) ETF-ova koji prate MSCI indekse:

IndeksETF
MSCI WorldiShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc)
MSCI Emerging MarketsiShares Core MSCI Emerging Markets IMI UCITS ETF (Acc)
MSCI ACWIiShares MSCI ACWI UCITS ETF (Acc)

Naknade za upravljanje ovih fondova kreću se oko 0,20%. Naravno, možete odabrati i ETF-ove drugih izdavatelja osim BlackRocka, gore navedeni su samo najčešći izbor europskih investitora bar sudeći po imovini pod upravljanjem.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Scroll to Top