Akumulirajući ili distribuirajući ETF-ovi?

Koju verziju ETF-ova ćemo odabrati ovisi o tome želimo li redovite priljeve u obliku dividende / kamate ili ne. U ovom tekstu pronađite što ih još razlikuje.

Odluka o izboru akumulirajućih ili distribuirajućih ETF-ova primarno ovisi o našim ciljevima kod investiranja:

    • Distribuirajući – želimo redovit priljev pasivnih prihoda

    • Akumulirajući – ne trebamo redovit priljev sredstava i želimo maksimirati povrat na investiciju

Osim ovih kriterija, vrlo je važno uzeti u obzir i porezni tretman (vidi dolje), transakcijske troškove te naknade.

Velik broj izdavača ETF-ova često ima obje verzije istog fonda u svojoj ponudi. Jedan od primjera je čuveni S&P 500 ETF (vidi također Zašto i kako ulagati u S&P 500) koje svaki donekle ozbiljan pasivan investitor sigurno ima u svom portfelju (oba dolje navedena su u USD):

Također treba znati kako su akumulirajući ETF-ovi privilegija europskih investitora, oni američki nemaju tu opciju jer moraju distribuirati dividende svojim ulagačima. Međutim, isplata može biti u novcu ili dodatnim udjelima (kada se praktično reinvestira).

Jaki porezni argumenti u korist akumulirajućih ETF-ova

Važan kriterij u odabiru akumulirajućih ETF-ova u odnosu na one distribuirajuće su porezi. U Hrvatskoj, kao i većini Europe, dividende se oporezuju po isplati. To znači kako, kod svake isplate dividende na račun brokera, moramo platiti najmanje 10% + prirez (vidi više o oporezivanju dividendi ovdje). Tako, osim administrativne glavobolje prijave poreza, odričemo se i dijela zarade kada se dividenda isplaćuje, a ne akumulira.

Naravno, porez na kapitalnu dobit plaća se neovisno o tipu ETF-a jer on ovisi o periodu držanja investicije (pravilo dvije godine).

Više o oporezivanju pogledaj u mom Vodiču.

Transakcijski troškovi

Reinvestiranje dividendi košta i tom smislu su akumulirajući ETF-ovi također optimalni. Izuzetak je jedino kada nam zatreba redovit priljev sredstava (tipa mirovina) te ne želimo nužno prodavati ETF-ove nego primati dividendu.

Naknade (TER)

Važno je napomenuti kako bi obje vrste ETF-ova trebale imati isti iznos naknada (TER ili total-expense-ratio) što je također slučaj s gore navedenim ETF-ovima (0,07%).

Imaju li akumulirajući i distribuirajući ETF-ovi iste prinose?

Ukratko – da. Razlike mogu nastati isključivo uslijed korištenja drugačije metodologije. U to se možemo uvjeriti i analizom gore navedena dva ETF-a koja pokazuju iste prinose.

Također, neki distribuirajući ETF-ovi zadržavaju dividendu primljenu od kompanija u koje ulažu do isplate dok ih drugi reinvestiraju, a zatim prodaju dio imovine te iz tog iznosa isplaćuju dividendu na određeni datum. Iz tog razloga su različiti datumi kada kompanije isplaćuju dividendu svojim dioničarima od onih kada to fond distribuira investitorima u ETF.

I zaključno, ukoliko ignoriramo porezne razlike te naknade, efekt investiranja u jedan ili drugi oblik ETF-a za investitora je neutralan budući će jednom slučaju povećanje vrijednosti doći kroz dividendu, a u drugom kroz kapitalnu aprecijaciju.

Ukoliko te zanimaju ovakve teme, prijavi se na bestplatan Tetkin newsletter.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Scroll to Top