Žene, ovo su 3 stvari koje morate promijeniti

Nedugo nakon što sam počela pisati ovaj blog, javio mi se (nadam se) dobronamjeran čitatelj s pitanjem koje me je pomalo ‘izulo iz cipela’. Naime, ono je glasilo: jesam li ja stvarno ‘žensko’? Malo sam zastala budući je na blogu objavljena moja slika iz koje se, nadam se, dalo nedvosmisleno zaključiti navedeno 🙂

Međutim, ono na što se on referirao bilo je moje analitično i racionalno pisanje, koje očito, po njegovom mišljenju, nije baš odlika žena. Iako sam svjesna činjenice kako mi je takav um bio razlogom odabira profesije u kojoj sam provela velik dio svoje karijere, nisam bila svjesna da je takvo nešto muška privilegija.

U posljednje vrijeme na mom blogu jednako su česti komentari žena i muškaraca. I to na razne teme. U anketama koje provodim, obično je zastupljenost 50:50 što mi govori kako sam postigla svoj cilj, a to je ponuditi sadržaj interesantan i jednima i drugima. No, ipak, ne mogu ne primijetiti neke razlike koje ipak idu u korist muškog dijela čitateljstva. Zato je ovaj post motiviran idejom kako pomoći shvatiti ženama kako unaprijediti svoju financijsku sliku te u čemu najčešće griješe kada je o tome riječ. Postoje tri područja koja vidim kao ona u kojima bi žene, kada bi se ozbiljno njima pozabavile, napravile drastičnu razliku u svom imovinskom stanju. Pri tome ne mislim kako otkrivam ‘toplu vodu’ već ukazujem na ono što se, iz iskustva ovoga što radim već dulje vremena, čini presudnim.

Poznato je kako žene, u prosjeku, žive dulje od muškaraca, imaju kraći radni vijek, manje zarađuju, akumuliraju manju ukupnu imovinu te, naravno, imaju manje mirovine. Time su financijski ‘ranjivije’ i često ne posjeduju dovoljnu ušteđevinu za financijski bezbrižno umirovljenje. Naročito su ugrožene razvedene žene u kasnijoj dobi.

Žene se moraju više financijski opismeniti

Iako ova opaska vrijedi jednako za oba dijela populacije, ozbiljnija istraživanja o toj temi (vidi ovdje i ovdje) govore, a i neka moja iskustva potvrđuju, kako su žene jednostavno manje financijski pismene od muškaraca. Ono što i dalje ostaje nepoznanicom je konkretan uzrok budući djeca u školskoj dobi, ne pokazuju značajne razlike. Gdje i kako se ta razlika stvara još nitko ne zna. Jedan od mogućih razloga koji se često navodi je činjenica kako žene u kasnijoj fazi života (u braku ili vezi) često prepuštaju gotovo sve veće financijske odluke svojim partnerima.

Zašto je financijska pismenost presudna? Valja se podsjetiti kako financijski pismeni pojedinci, prema svim istraživanjima, bolje:

  • planiraju svoje izdatke
  • više štede
  • bolje kontroliraju svoje izdatke
  • bolje upravljaju dugovanjima
  • više investiraju
  • bolje planiraju svoje umirovljenje te
  • akumuliraju veću imovinu

Bolji financijski status, zauzvrat, dovodi do boljeg fizičkog, mentalnog i emocionalnog zdravlja.

Iz navedenog je očito kako je unapređivanje financijske pismenosti mora postati prioritet broj jedan svim ženama. Financijska pismenost, podsjećam, nije samo financijsko znanje nego obuhvaća i financijsko ponašanje, odnosno, upravljanje novcem i potrošnjom. No, kad pričamo o financijskom znanju, ono se svodi na jednostavno poznavanje nekoliko važnih financijskih pojmova i to, prije svega:

  • inflaciju (pročitaj više o tome u tekstu ovdje)
  • diverzifikaciju te
  • složeni kamatni račun (pisala o tome ovdje)

Dobrim poznavanjem ova tri pojma, te njihova utjecaja na akumuliranje imovine, imalo bi, odgovorno tvrdim, revolucionaran utjecaj na financije našega spola.

Žene moraju početi ozbiljnije investirati

Prethodna točka preduvjet je ovoj. Zanimljivo je kako žene, kad investiraju, u prosjeku ostvaruju veće prinose u odnosu na muškarce. Prije svega se to očituje u činjenici kako smo prilično nesklone riziku pa tako češće biramo pasivne investicijske strategije, manje trgujemo jednom kada uložimo (zbog čega i plaćamo niže naknade) te rjeđe špekuliramo.

Naše žene pak, kada investiraju, većinom ulažu u bankovne depozite (oročena štednja) ili kratkoročne obvezničke fondove vrlo niskih prinosa. U tome se, doduše, ne razlikuju od ostatka populacije. No, izborom globalno diverzificiranih indeksnih ETF-ova (o kojima često pišem na ovom blogu, zadnji put ovdje), žene bi, uz prihvatljivu razinu rizika mogle značajno uvećati svoje prinose, a time i ukupnu imovinu.

Žene štede, a muškarci investiraju.

– nepoznato

Tipične ‘ženske’ teme o novcu često se vrte oko štednje, odnosno, smanjenja troškova dok se muškarci više zanimaju za investiranje i stvaranje imovine.

Puno čitamo o čuvenom jazu u zarađivanju (gender pay gap), ali je jaz u investiranju još veći. Prije svega žene moraju početi preuzimati više rizika u investiranju jer je pretjerani oprez zapravo njihov najveći neprijatelj. Pri tome, mogu započeti s vrlo malim mjesečnim iznosima te, na taj način, pratiti i razumijevati što investiranje za njih može značiti. Nedavno sam pisala o Finaxu, robo-savjetniku koji takvo nešto omogućava, tako da se opcije za žene sve više otvaraju, treba ih koristiti.

Žene moraju više zarađivati

Ovo je toliko očito te sigurno ne treba dodatno pojašnjavati. No, čini se kako su žene sklonije ‘obrani’, a manje ‘napadu‘ pa tako i u ovom području dajemo neopravdanu prednost muškom spolu. Iako je dalek put do potpune ravnopravnosti žena i muškaraca na radnom mjestu, ono što žene trebaju, po mom mišljenju, je puno se više ohrabriti preuzimati rizike i u ovoj domeni.

Često nas naša nesigurnost i nesklonost riziku stavlja u podređen položaj, čak i u stimulativnim okruženjima za žene. Ne tražimo zasluženi bonus ili povišicu, za otvorene pozicije se smatramo nedovoljno kvalificirane (iako naše muške kolege jednak ili čak značajniji manjak znanja i/ili vještina ne sputava) i često smo same sebi najveća prepreka u napredovanju. Ovo područje više zadire u psihologiju nego u financijske teme, no kako su financije i emocije višestruko isprepletene, naša sposobnost zarađivanja nedvojbeno će utjecati na našu financijsku neovisnost. Jer, na kraju krajeva, najbrži put do veće štednje je zarađivati više.


TREBAŠ POMOĆ OKO SVOJIH FINANCIJA?

Prijavi se za COACHING!

Ako se mučiš sa svojim financijama i ne znaš odakle krenuti, a naročito ne znaš kako:

  • realno ocijeniti svoju trenutnu financijsku situaciju
  • definirati svoje kratkoročne i dugoročne financijske ciljeve
  • izraditi osobni financijski plan
  • definirati koliko je potrebno štedjeti za financijske ciljeve (poput kupnje nekretnine, auta, štednje za djecu, mirovine)
  • početi investirati te
  • definirati optimalan investicijski portfelj

prijavi se za više informacija (o načinu rada i cijeni) ovdje: 

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Scroll to Top