Koliko smo ‘teški’?

Došao je trenutak spoznaje. Ako ste čitali moj prethodni post, jasno vam je o čemu pričam. Ukoliko niste, preporučam da od njega krenete. Uskoro ćemo saznati koliko smo ‘teški‘. Nastavak čitanja (kamoli izračuna) ne preporučam onima sa slabim živcima :).

Da podsjetim, Neto imovina (NI) predstavlja razliku između naše financijske imovine i obaveza. U prethodnom sam postu objasnila što ulazi u koju kategoriju, a u ovom ćemo malo konkretnije, odnosno, računamo njenu vrijednost

Vrijednosti osobne imovine (stan, kuća, automobil, umjetnine) predstavljaju trenutnu (procijenjenu) tržišnu vrijednost (ne stavljati iznose po kojima ste imovinu kupili, već onaj po kojoj je trenutno možete prodati). Istovremeno, ukoliko ste bilo što od navedenog financirali kreditima, u kolonu Obveze uključite neotplaćeni iznos glavnice.

Cijene nekretnina možete, na primjer, istražiti ovdje.  Cijene rabljenih automobila i ostaloga potražite, recimo, na Njuškalu. Nikako nemojte precjenjivati njihovu vrijednost jer lažete sami sebe.

Iznosi na bankovnim računima bi trebali biti jednostavan zadatak. Uzmite stanja na vašim računima s danom 31.12., pogledajte potvrde koje ste dobili od investicijskih fondova, osiguravajućih društava i slično. Isto vrijedi i za stanje sredstava u mirovinskim fondovima (2 i 3 stup – ako tamo imate sredstava). Također, možete tražiti pristup i preko njihovih web stranica.

Stanje dionica također dobivate godišnje od SKDD.

U obvezama unesite sve neotplaćene kredite, minus na tekućem, karticama i slično. Nemojte ništa izostaviti. Pogotovo u ovom dijelu.

Razlika između iznosa Imovine i Obveza predstavlja Neto imovinu na promatrani dan. Toliko smo bili ‘teški‘ na kraju prošle godine.  To je naš BMI.

Iznos koji dobijemo ovakvom kalkulacijom sam po sebi ne znači ništa ukoliko ga ne uklopimo u neki okvir. Što znači (u ovom hipotetskom primjeru) vrijednost imovine od 50 tisuća eura? Je li to puno ili malo? Taman?

Koliko često treba raditi ovaj izračun? I, na kraju ono najvažnije, što dalje? Ako želiš Kalkulator za izračun neto imovine te druge alate za planiranje, prijavi se OVDJE.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Scroll to Top