Finax: robo-savjetnik koji priča hrvatski (dio 1)

Recenzija ponude novog savjetnika za ulaganje u Hrvatskoj. Dobre i loše strane, logika i način ulaganja ocjenjuje Tetka.

Još dok sam bila ‘mlada’ 🙂 i aktivno se bavila triatlonom, postojala je (a čini se i danas) web stranica lika koji je radio odlične recenzije najnovijih triatlonskih / trkačkih ‘gadgeta’. Kad god bi htjela investirati u novu opremu (a triatlon je skup sport), otišla bih tamo i pogledala što o toj ideji kaže DC Rainmaker. U duhu minimalizma već dugo ne kupujem ništa, pogotovo skupe ‘gedžete’, pa mi te stranice nisu više među favoritima. No, iskustvo povjerenja u mišljenje čovjeka s druge strane oceana još uvijek mi je u sjećanju.

U ljeto 2020 godine, u nekoliko navrata se u razgovorima i komentarima na blogu spomenuo Finax, prvi robo-savjetnik s lokaliziranom hrvatskom ponudom. Nedugo zatim, taman kad sam ‘bacila oko’ na web stranice, kontaktirali su me iz njihova ureda. Želja im je biti ‘njihov’ DC Rainmaker, ali ne za triatlon, već za investiranje na Finax platformi.

Jeste li čuli za Finax robo-savjetnike?

Kako Finax, čini se, zastupa nešto sukladno mojoj ulagačkoj filozofiji, prijedlog mi se učinio ok. Već dugo vremena slušala sam upite o tome kako početi investirati kada nemaš veliki početni kapital, a ni previše znanja za samostalne korake.

Nisam sklona zagovarati nešto što se kosi s mojim temeljnim pogledima na investiranje. Da li je Finax nešto u što bi uložila svoj novac pitanje je koje prati pisanje ovog, a i sljedećih nekoliko objava na tu temu.

Podsjećam kako sam na temu robo-savjetnika već pisala (vidi ETFmatic – robot savjetnik), a nedavno i ostalim nama dostupnim robo-savjetnicima u Hrvatskoj poput Geniusa.

Kako uopće početi investirati?

Kao što sam već rekla, ‘malim’ ulagačima nepremostive su dvije prepreke:

  • kako uopće započeti investirati (manjak znanja)
  • kako investirati male sume (manjak početnog kapitala)

Ni izazovi snalaženja s engleskim nisu za zanemariti, pogotovo kada su u pitanju tehnički izrazi, pa je tako velik broj ljudi jednostavno prepušten lokalnim opcijama.

U ovom postu, a i vjerojatno nekoliko nastavaka, pokušat ću, u stilu mog idola s početka ove priče, realno prikazati dobre i loše strane navedenog robo-savjetnika. Na prvu mi se čini kako Finax adresira upravo gore navedena pitanja, ali ipak treba zagrabiti dublje za više odgovora (sve se, po običaju, krije u malim slovima).

Da ne bi sve ostalo samo na priči, otvorila sam i pravi račun (vidi zadnji status ovdje) te ga držim potpuno transparentnim za naš/vaš uvid i komentare. U nekakvim redovitim vremenskim razmacima ću pogledati kako se moji ulozi razvijaju, a i protumačili što to Finax radi dobro ili loše u odnosu na benchmark poput S&P 500 i sličnih indeksa (o tome kako ulagati u S&P pisala sam u tekstu Zašto i kako investirati u S&P 500 indeks)

Ako vas zanima proces otvaranja računa te algoritme kojima nas roboti klasificiraju u određene vrste ulagača na djelu pročitajte u tekstu Finax – kako otvoriti račun (dio 4)

Ovaj je post namijenjen početnicima u investiranju i zato neka mi ne zamjere oni koji o toj tematici ipak nešto više znaju. Oni, vjerujem, su i sami sposobni zaključiti ovo o čemu tu pišem, no možda i oni nađu nešto korisno za sebe.

Što su robo-savjetnici?

Za početak, možda koju riječ o tome o kakvim se robotima radi. Riječ je o digitalnim platformama koje pružaju usluge financijskog planiranja temeljene na algoritmima, s malo i bez ljudske intervencije. Tipičan robo-savjetnik prilikom otvaranja računa profilira svoje klijente vezano uz njihovu financijsku situaciju i buduće financijske ciljeve te koristi te podatke u pružanju investicijskih savjeta temeljem kojih automatizira investiranje klijentovih sredstava.

Važno je reći kako su prvi robo-savjetnici nastali tijekom Velike financijske krize 2008. godine. Osnovna namjera bila im je omogućiti investitorima lako upravljanje (putem jednostavnog online interfejsa) pasivnim oblicima investiranja u većinom indeksne fondove. Tehnologija je postojala i ranije, no nije bila dosutpna običnom, malom investitoru.

Osnovni model naplate koji primjenjuje većina robo-savjetnika je naknada za upravljanje koja se obračunava na ukupnu imovinu investiranu na platformi (asset under management – AUM). Obično se radi o značajno nižim naknadama od onih koje bi zaračunali (ljudski) financijski savjetnici budući ovi savjetnici koriste algoritme za trgovanje te optimiraju naknade ulaganjem u ETF-ove niskih troškova.

Osim gore navedenog, robo-savjetnici mogu zarađivati i na neinvestiranom novcu na koji dobivaju kamatu, trgovanju ‘na veliko’ (izvršenju kupnji/prodaja jednokratno tijekom dana) te ponudama specifičnih proizvoda (kreditne kartice, osiguranja) u partnerstvu s drugim kompanijama.

Kažu kako najbolji robo-savjetnici trebaju omogućiti sljedeće:

  • lako otvaranje računa
  • jednostavno definiranje investicijskih ciljeva
  • lak pregled (i navigacija) računa
  • upravljanje portfeljem
  • niske upravljačke naknade
  • rebalansiranje portfelja
  • porezno optimiranje (tax loss harvesting)
  • dugoročno planiranje

Gornja lista čini mi se kao dobar raspis kriterija po kojima vrednujem Finax, a i ostale robo-savjetnike. O toj usporedbi možete pročitati u tekstu Jesul li robo-savjetnici dobro rješenje za vas?

Osim gore navedenog, analizirala sam i kakve točno portfelje Finax nudi, od kojih je ETF-ova sastavljen, kakvo je osiguranje uloga te koliko to sve skupa košta. O tome više možete pročitati u tekstu Kako investira Finax (dio 2).

Što je Finax?

Finax je slovački proizvod, započeo s radom 2018. godine, a njegovi osnivači kažu kako su pokrenuli ovaj posao ‘zbog nezadovoljstva slovačkim financijskim sektorom’.

Osnovni motiv bio je pomoći običnim ljudima u donošenju investicijskih odluka. Pri tome je fokus na one koji nemaju visoki početni kapital, vremena niti napredno znanje financija da bi to mogli samostalno napraviti.

Spektar investicijskih instrumenata dotupnih običnom ulagaču u Srednjoistočnoj Europi sužen je na bankovne proizvode, staromodne uzajamne fondove i pojedinačne račune kod brokera. Sva ova rješenja postižu beznačajne prinose. Njihove naknade, s druge strane, su vrlo visoke i općenito se može reći da su ti proizvodi zastarjeli.

Finax

Nedvojbeno je kako svi stanovnici SEE dijele istu investitorsku sudbinu.

Što Finax nudi?

Vrlo sažeto, Finax nudi ulaganje u dionice i obveznice putem indeksnih ETF-ova (fondova kojima se trguje na burzi). O ETF-ovima općenito pisala sam već jako puno, a najbolje krenuti od mog teksta: Vodič: ETF-ovi i kako u njih ulagati (dio 1).

Radi se o ukupno 11 investicijskih portfelja s raznim omjerima dionica i obveznica sukladno profilu rizika svakog investitora. Portfelji se sastoje od 6 dioničkih i 4 obveznička indeksa, a strategija uključuje i redovito i automatizirano rebalansiranje. O kojim se konkretno ETF-ovima radi pišem u narednom postu.

Osim navedenog u Finaxu kažu kako njihovi portfelji ostvaruju u prosjeku 7% višu dobit u odnosu na tradicionalne uzajamne fondove te su porezno optimirani, odnosno, kupnje ili prodaje ETF-ova unutar portfelja većinom ne povlače za sobom porezne obveze (osim kada se to ne može izbjeći).

Što se tiče naknada, zaračunavaju dvije vrste:

  • naknadu za upravljanje u iznosu od 1,2% godišnje te
  • naknadu za obradu platne transakcije za depozite manje od 1,000 eura također u iznosu od 1,2%

Za otvaranje računa potreban vam je minimalan ulog od 20 eura (ili 150 HRK).

U sljedećem tekstu pročitajte više o sastavu portfelja, naknadama te kako otvoriti račun.

Svi oni koji žele iskoristiti posebne pogodnosti investiranja na ovoj platformi, to mogu učiniti ovdje (referral link):

Napomena: ovaj post pisan je isključivo u edukativne svrhe i ne predstavlja investicijski savjet niti nagovor na kupnju. Svoje investicijske odluke UVIJEK donosite samostalno i tek nakon što odradite potrebne analize.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest
Scroll to Top